• Αλλαγές στις τάσεις του ξενοδοχειακού κλάδου
 • Υιοθετούνται τα τέλη θέρετρου
 • Αυξάνονται τα τέλη ακύρωσης κράτησης
 • Προωθούνται οι απευθείας κρατήσεις
 • Προωθείται ο γαστρονομικός τουρισμός
 • Αναπτύσσεται η τεχνολογία και τα μέσα μαζικής δικτύωσης
 • Τα ταξίδια γίνονται εμπειρίες

 

Σύμφωνα με τον γνωστό σύμβουλο φιλοξενίας Jonathan M. Tisch καθώς και άλλους ειδικούς του κλάδου οι τάσεις ξενοδοχειακού κλάδου για το 2019 έχουν ως εξής:

 1. Τέλη Θέρετρου

Τα “τέλη θέρετρου” δοκιμάστηκαν από πέρυσι και κατάφεραν να περάσουν τόσο στους ταξιδιώτες όσο και στους ταξιδιωτικούς πράκτορες οπότε το 2019 τα τέλη αυτά θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των χρεώσεων ενός ξενοδοχείου.

 1. Αύξηση Τελών Ακύρωσης Κράτησης

Με τις πολλές ακυρώσεις διαμονής που ξεκίνησαν να παρουσιάζονται από το 2016 η αύξηση τελών ακύρωσης κράτησης είναι αναμενόμενο να παρουσιάσει κάποια αύξηση.

 1. Χαμηλότερες Χρεώσεις μέσω Απευθείας Κράτησης

Μετά από χρόνια αυξανόμενων κρατήσεων μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων ήρθε η στιγμή για τα ξενοδοχεία να κυνηγήσουν τις απευθείας κρατήσεις μέσω χαμηλότερων χρεώσεων, προσφορών και άλλων προωθητικών ενεργειών.

 1. Μεγαλύτερα Παράθυρα Κρατήσεων

Η αύξηση που έχει παρουσιαστεί στα ποσοστά πληρότητας αναγκάζει τους επισκέπτες να προχωρούν σε κρατήσεις από πολύ νωρίς διατηρώντας μεγάλα παράθυρα κρατήσεων.

 1. Αυθεντική Τοπική Κουζίνα

Τα ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από το fine dining, τους διάσημους chef και τα διάφορα gourmet εστιατόρια. Το νέο trend έχει να κάνει με την υιοθέτηση της κουλτούρας και της τοπικής κουζίνας κάθε τόπου προσφέροντας στους επισκέπτες μοναδικά, εκλεκτά και πολύ ιδιαίτερα πιάτα.

 1. Ανάπτυξη της Τεχνολογίας

Τόσο η πρόσβαση όσο και η ταχύτητα του internet παίζουν σημαντικό ρόλο για τους πελάτες του ξενοδοχείου. Έτσι λοιπόν, οι ξενοδόχοι σιγά-σιγά αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες internet που προσφέρουν στους πελάτες τους επιτρέποντας ταυτόχρονα στους επισκέπτες τους να συνδέουν τις συσκευές τους με την τηλεόραση και διάφορες υπηρεσίες του ξενοδοχείου.

 1. Προώθηση μέσω κοινωνικών μέσων μαζικής δικτύωσης

Οι πολλές αναρτήσεις μέσω μέσων μαζικής δικτύωσης αποτελεί την καλύτερη μορφή διαφήμισης και έτσι οι ξενοδόχοι αρχίζουν να υιοθετούν την δωρεάν αυτή προβολή.

 1. Εμπειρίες All-Inclusive

Όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει all-inclusive εμπειρίες είτε πρόκειται για οικογενειακές διακοπές, για αποδράσεις spa ή γκολφ, περιηγήσεις ή εκδρομές.

 1. Adults-Only hotels

Η πίεση της καθημερινότητας αναγκάζει τους γονείς να χάνουν την επαφή μεταξύ τους με αποτέλεσμα να αναζητούν τρόπους απόδρασης και χώρους αναψυχής. Τα adults-only hotels αποτελούν ιδανική επιλογή για αυτές τις περιπτώσεις και γι’ αυτό και παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

 1. Εμπειρίες που να αξίζουν Insta-προβολή

Οι διακοπές πλέον δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη χαλάρωση, θα πρέπει να ακολουθούνται από insta-στιγμές που αξίζει να προβάλει κανείς στο διαδίκτυο όπως μαθήματα γιόγκα, αναρρίχηση, εξερευνήσεις, snorkeling, βουτιές σε θαλάσσιες σπηλιές καθώς και τοπικά εργαστήρια για την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων.

 1. Αυθεντικές Εμπειρίες

Καθώς τα αξιοθέατα και οι προορισμοί παραμένουν ίδιοι, αυτό που θα πρέπει να αλλάξει για να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες είναι η ίδια η εμπειρία. Οι ταξιδιώτες πλέον αναζητούν μοναδικές αυθεντικές εμπειρίες. Προτιμούν να μην ακολουθήσουν τα τετριμμένα αλλά να ζουν σε κάθε προορισμό που επισκέπτονται όπως ένας ντόπιος, κάνοντας πράγματα που κάνουν και οι ντόπιοι, ζώντας στιγμές και εμπειρίες μέσα από τα μάτια τους.

 1. Οι Foodies είναι Must

Οι γνωστοί foodies αποτελούν πλέον must αναζητώντας κάτι παραπάνω από καλό φαγητό. Πλέον οι foodies όλου του κόσμου αναζητούν κάτι διαφορετικό, αυθεντικό και ντόπιο. Τοπικά προϊόντα από τη φάρμα ή τον κήπο του ίδιου του ξενοδοχείου, φρούτα και λαχανικά τοπικής καλλιέργειας, σπιτικές συνταγές και εποχιακά πιάτα. Επιλέγουν επίσης εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, σεμινάρια οινογνωσίας και μαθήματα μαγειρικής με τοπικά υλικά.

 1. Επιχειρηματική Ευρηματικότητα

Ακόμη και στον επιχειρηματικό κλάδο τα πράγματα αλλάζουν. Η διάταξη U-shape καθώς και η σχολική διάταξη στους συνεδριακούς χώρους αντικαθίστανται από διαφορετικούς σχηματισμούς και οι επιχειρηματικές συναντήσεις συνοδεύονται από υγιεινές επιλογές σνακ.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος διανύει μια νέα εποχή, την εποχή των πολυταξιδεμένων επισκεπτών. Των επισκεπτών που τα έχουν δοκιμάσει όλα και έχουν άποψη για όλα αλλά και νέες προτάσεις για το μέλλον. Ακούστε λοιπόν αυτές τις προτάσεις και ανταποκριθείτε.