• Σε ποια γενιά ανήκει το Target Group σου;
  • Πόσους προορισμούς επιλέγει η κάθε γενιά;
  • Τι ρόλο παίζει η διαφήμιση στην επιλογή ταξιδιού;
  • Ποιες οι διαφορές στον τουρισμό από γενιά σε γενιά;
  • Τι στρατηγική marketing θα πρέπει να ακολουθήσεις;

Τόσο στον ταξιδιωτικό, όσο και σε κάθε άλλο κλάδο, το να γνωρίζεις το κοινό σου είναι ύψιστης σημασίας. Η ηλικία, το φύλο, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και η κοινωνική κατάσταση των ταξιδιωτών αποτελούν σημείο αναφοράς για τον τρόπο με τον οποίο οι ταξιδιώτες οργανώνουν τα ταξίδια τους καθώς επίσης και για το πώς μπορεί κανείς να τους προσεγγίσει.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες αποφασίζουν ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους προορισμούς. Μόνο το 37% των ταξιδιωτών γνωρίζει εξαρχής τον προορισμό που θέλει να επισκεφθεί. Η γενιά των Millennials, άνθρωποι δηλαδή ηλικίας 20-40, εθισμένοι στην τεχνολογία και τα social media, στα Like, στους followers, στα check-in και στο Instagram αναζητούν νέες εμπειρίες και έτσι συνήθως αμφιταλαντεύονται μεταξύ περισσότερων προορισμών ενώ η γενιά των Baby boomers, 54-72 ετών, οι περισσότεροι των οποίων έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί επιλέγουν εξαρχής ένα και μόνο προορισμό.

Τόσο η γενιά των Millennials όσο και η γενιά που γεννήθηκε μετά τους Millennials, γνωστή και ως Generation Z, επηρεάζονται από εντυπωσιακές διαφημίσεις και προσφορές ενώ η γενιά των Baby Boomers εστιάζει κυρίως στο περιεχόμενο και στις κριτικές ενός προϊόντος η μιας υπηρεσίας. Η διαφορά αυτή προκύπτει και βάση εθνικότητας με τους Αμερικάνους, του Καναδούς και τους Αυστραλούς να εντυπωσιάζονται από διαφημιστικές εικόνες και τους Γερμανούς από την άλλη να εστιάζουν κυρίως σε ενημερωτικές διαφημίσεις.

Η γενιά των Millennials είναι αυτή που πραγματοποιεί τα περισσότερα ταξίδια στο σύνολο, business trips, ταξίδια αναψυχής καθώς επίσης και bleisure διακοπές.

H γενιά Ζ είναι η γενιά του κινητού, με τη μεγαλύτερη διαλλακτικότητα στον τουρισμό όσον αφορά τον προορισμό, το budget και το είδος ταξιδιού και γι’ αυτό και επηρεάζεται ιδιαίτερα εύκολα τόσο από τις διαφημίσεις όσο και από φωτογραφίες και post φίλων στα social media.

Εκτός από τον προορισμό και το είδος διακοπών, οι νέες γενεές έχουν εξελίξει και τον τρόπο κρατήσεων. Τα online ταξιδιωτικά πρακτορεία (OTA’s) πραγματοποιούν το μεγαλύτερο αριθμό online κρατήσεων μεταξύ όλων των γενεών, με τη γενιά των Millennials να χρησιμοποιούν τα online ταξιδιωτικά πρακτορεία για κρατήσεις σχεδόν αποκλειστικά.

Από γενιά σε γενιά τα πράγματα αλλάζουν, εξελίσσονται και αναδιαμορφώνουν την αγορά. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος λοιπόν διαφήμισης και marketing μιας επιχείρησης είναι η προώθηση του σωστού μηνύματος, στο σωστό κοινό, τη σωστή στιγμή με σωστό τρόπο.

Σκεφθείτε λοιπόν, εσείς, σε ποια γενιά απευθύνεστε;